Vrijheid

 
Als Libertas streven we naar vrijheid. Het begrip ‘’vrijheid’’ staat voor ons centraal. Wij interpreteren vrijheid niet zoals de andere partijen, die ‘’vrijheid’’ in hun partijnaam hebben. We vinden, dat zij het woord ‘’vrijheid’’ een negatieve klank geven, maar wij willen niet vrijheid zoals zij dat willen! Wij willen vrijheid voor de mensen. Wij willen dat mensen moeten leven zoals ze willen leven. Wij willen dat mensen leven zonder angst! Wij geloven, dat vrijheid een plicht is en geen recht! Als je iets wilt bereiken, moet je ervan houden. Om van iets te kunnen houden, moet je er eerst superveel in geloven. Wij geloven in een vrijer Nederland en wij gaan dat bereiken!
 
‘’Vrijheid is een plicht en geen recht!’’ Mussolini
 
Wat is vrijheid eigenlijk? Veel mensen vragen zich dat af. Onder vrijheid verstaan we dat iedereen mag doen wat ze willen, zolang je andermans vrijheid en rechten daar niet mee schendt.
 
In Nederland krijgen we het idee, dat we vrij zijn, maar zijn we ook echt vrij? In Nederland zijn veel dingen verboden en we hebben weinig privacy.
 
In Nederland wordt er gekozen voor een overheid, die onze vrijheden beperkt. In vergelijking met andere landen zijn we vrij, maar we kunnen vrijer zijn. We gaan voor een vrijer Nederland zorgen, want zoals we eerder zeiden: ‘’Vrijheid is een plicht en geen recht!’’
 
 
Vrijheid van meningsuiting
 
In onze grondwet staat dat je vrijheid van meningsuiting hebt, maar een ander wet zegt dat je niet mag discrimeneren. Deze twee wetten botsen tegen elkaar. De vraag is daarom wanneer is er sprake van discrimeneren? Wanneer is er sprake van belediging? Kunnen de rechters hier wel eerlijk over oordelen?
 
Daarom willen wij vrijheid van meningsuiting wat uitbreiden en niemand strafbaar stellen, ook al voelt iemand zich ‘’beledigd’’, want wij vinden, dat er dan sprake is van onrechtvaardigheid. Zo kan een groepering zich achter vrijheid van meningsuiting schuilen en geen straf krijgen, terwijl de andere groep wel strafbaar wordt gevonden door een ander rechter.
 
 
Vrijheid van godsdienst
Godsdienst is een levensovertuiging. In vele landen heb je geen vrijheid van godsdienst. We zijn blij, dat wij in Nederland vrijheid van godsdienst hebben. Wij willen dat behouden, want wij geloven, dat iedereen mag geloven in wat ze willen, want geen enkele godsdienst is verkeerd en geen enkele godsdienst is fout. Iedereen moet elkaar respecteren en begrip tonen voor andermans geloof.
 
Libertas wilt in elke stad minimaal, als de burgers dit nodig achten, voor elke godsdienst een gebedshuis bouwen, waar men hun toevlucht in kan vinden.

 

Vrijheid van onderwijs

Vrijheid van onderwijs staat in artikel 23 van onze Grondwet. Dit komt er op neer, dat iedereen een school mag oprichten en dat ouders mogen kiezen of ze hun kind naar een bijzondere school (school die gebaseerd is op religieuze visie) of een openbare school willen sturen.
 
Al heel lang is in Nederland onderwijs verplicht voor minderjarigen en krijgen studenten van MBO, HBO en WO studiefinanciering en het overheid zorgt voor de reiskosten.
 
Op dit moment is er discussie om de studiefinanciering af te schaffen en de reiskosten bij de studenten zelf te leggen. Wij, Libertas, weten wel heel goed als dat gebeurt dat er heel veel studenten financieel niet in staat zijn om te kunnen studeren.
 
Wij vinden, dat iedereen het recht heeft om te kunnen studeren. Rijk of arm, het maakt niet uit, maar iedereen heeft recht op educatie. Iedereen heeft recht om naar een goede school te gaan. Wij gaan hiervoor zorgen! Wij, Libertas, gaan ervoor zorgen, dat wij alle mogelijke maatregelen zullen treffen, opdat iedereen naar school kan gaan en later een goede toekomst heeft. Wij zijn absoluut tegen het afschaffen van studiefinanciering en wij gaan er juist voor om de studenten volkomen te helpen.

 

Kosten die wij voor onze rekening nemen:
 Schoolgeld
 Boeken
 Reisgeld
 Per maand geld die je kunt gebruiken voor extra kosten
 
Persvrijheid
 
Persvrijheid is de belangrijkste vorm van democratie. Zolang de journalisten mogen schrijven en zeggen wat ze willen, leef je in een democratie. In Nederland heeft de pers vrijheid, maar is de pers wel altijd onpartijdig? Wij vinden van niet, dus wij willen de pers meer vrijheid geven, opdat ze onpartijdig worden.
 
Daarnaast willen wij, als Libertas, ons niet bemoeien met de pers. Want als de pers vrijheid heeft, dan kan je weten wat er in een land echt aan de hand is. Dan pas kan je weten of de overheid van een land goed bezig is of niet. Journalisten moeten in alle vrijheid kunnen werken en informatie verzamelen, zonder belemmerd te worden door de overheid. Wij gaan als Libertas voor een onpartijdige pers.

 

Privacy

 

Zolang je in een land geen privacy hebt, heb je ook geen vrijheid! We merken, dat onze privacy in Nederland onder druk staat door de toenemende dataregistratie en voortschrijdende techniek. Om de privacy van de burgers te beschermen zijn er een aantal maatregelen nodig. 

Als je online shopt, worden je gegevens opgeslagen bij de bedrijven. Wij vinden, dat dit niet zomaar mag, als men dat niet wilt. Wij gaan ervoor zorgen, dat de gegevens die je geeft bij online shoppen eenmalig worden opgeslagen en dat het daarna definitief verwijderd wordt.

 Ook vindt Libertas, dat verschillende dossiers niet zonder toestemming aan elkaar gekoppeld mogen worden. Wij vinden ook, dat de burgers hun eigen data moeten kunnen inzien en corrigeren, want persoonsgegevens zijn eigendom van het individu en niet van de overheid! 

Wij willen ook cookies op internet afschaffen, want door cookies wordt er naar je interesses gekeken en je krijgt steeds advertenties over je interesses. Je interesses zijn ook een deel van je privacy.

 De gesprekken van de burgers via mobiel mogen alleen afgeluisterd worden als er STERK vermoeden is, dat iemand verdacht is. Bij een kleine vermoeden vinden we, dat de overheid geen recht heeft om de gesprekken van de burgers af te luisteren. Wij willen, dat de burgers zich op z’n gemak voelen als ze een gesprek voeren via een mobiel.

 

Vrijheid van kleding

 

In Nederland heb je voor een groot deel vrijheid van kleding. Sinds een paar jaar is boerka verboden in Nederland en kan je daarvoor bestraft worden. Ook mogen sommige moslims niet met hoofddoek gymmen.
 
Voor de veiligheid van de samenleving is het belangrijk dat mensen elkaars gezichten kunnen zien, daarom willen wij boerka niet helemaal verbieden, maar wel willen wij mensen verplicht stellen om hun gezicht te laten zien. Mensen die boerka dragen moeten niet vanwege hun kleding afgewezen worden op werk, want als we die mensen afwijzen creëren we meer werkloosheid. Iedereen in Nederland heeft recht om te werken.
 
Wij vinden, dat je ook op alle scholen met hoofddoek moet kunnen gymmen, zodat iedereen naar een school kan gaan die ze willen en niet verplicht worden gesteld om naar een ander school te gaan vanwege hun hoofddoek.
 
Abortus en Euthanasie
 
Euthanasie in Nederland is geregeld in de Wet Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. Euthanasie is in Nederland strafbaar, om euthanasie te kunnen doen moet de arts zich aan een paar zorgvuldigheidseisen houden. Deze zorgvuldigheidseisen zijn gespecificeerd in de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding.

 

Libertas vindt, dat Euthanasie in bepaalde omstandigheden toegestaan moet worden. Wij vinden dat:
 De keuze bij de patiënt moet liggen en niemand anders zich ermee mag bemoeien
 Ondraaglijk lijden van pijn
 Voordat de patiënt heeft besloten om euthanasie te doen, goed door de psychologen gecontroleerd worden.
 
Abortus is in Nederland legaal, wanneer de arts verklaart dat er een ‘’noodsituatie’’ is. Ook is het zo dat de vrouw de beslissing moet nemen en dat de vader er niks over te zeggen heeft. Abortus mag in Nederland tot 24 weken na de bevruchting plaats vinden.
 
Wij vinden, dat je niet een omschrijving kan geven van het begrip ‘’noodsituatie’’, want wat voor de één noodsituatie is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Daarom vinden wij dat in Nederland abortus helemaal legaal moet zijn, zonder dat er sprake is van ‘’noodsituatie’’. Zo heeft elk vrouw zelf recht om te beslissen of ze een kind willen of niet. De vrouwen hebben dit recht en wij gaan het niet van ze afnemen!