Sociale zekerheid

 
Het socialezekerheidsstelsel verzekert de burgers van een inkomen bij ziekte, ouderdom, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De socialezekerheidsstelsel bestaat uit verschillende regelingen.
 
De socialezekerheidsstelsel bestaat uit twee onderdelen, namelijk de sociale verzekeringen en de sociale voorzieningen.
 
Bij de sociale verzekeringen betaal je premies om jezelf te verzekeren tegen een bepaald risico. Ook behoren de sociale verzekeringen tot de verplichte verzekeringen. De sociale verzekering is weer onder te verdelen in werknemersverzekeringen en volksverzekeringen. De verschillende verzekeringen tref je hier onder in het schema aan.

 

 

Korte toelichting verzekeringen:
 WW: Inkomen bij onvrijwillig werkloosheid. Duur is afhankelijk van het aantal jaren dat je gewerkt hebt.
 WULBZ: Bij ziekte van werknemers zijn werkgevers verplicht om een uitkering te verstrekken aan de werknemers (max 2 jaar).
 WIA: Als werknemers langdurig niet kunnen werken door ziekte of ongeval.
 ZW: Dit ontvang je als je ziek bent en geen recht hebt op loon van je werkgever.
 AOW: Uitkering die je krijgt vanaf je 67e (inkomensonafhankelijk).
 ANW: Inkomen voor weduwnaars, weduwen en minderjarigen.
 AKW: Kind onder 18 heeft recht op een tegemoetkoming (levensonderhoud).
 
 
Werkloosheid
 
Wij vinden dat we het gebruik van de WW moeten gaan verminderen. We willen niet dat de werkloosheid nog meer gaat stijgen en dat we meer geld in de hand moeten hebben om iedereen een inkomen te verstrekken. Daarom vinden we, dat we de werklozen moeten gaan stimuleren om actief opzoek te gaan naar een baan. We moeten investeren in banen. Als we iedereen een WW-uitkering geven verdwijnt de stimulans om werk te zoeken, want iedereen zit dan toch lekker te genieten van zijn/haar uitkering.

 

Arbeidsongeschiktheid
 
Bij WIA-uitkeringen hangt de hoogte van de uitkering af van het laatstverdiende loon en van de mate waarin iemand arbeidsongeschikt is geraakt. Iemand die alleen iets aan zijn/haar voeten mankeert, kan wel werk met zijn/haar handen verrichten. Maar de vraag is nu: willen werkgevers wel gedeeltelijk arbeidsongeschikten aannemen? Werkgevers kiezen liever iemand, die zich voor 100% kan inzetten. Dit is juist wat wij willen voorkomen. Wij willen ervoor zorgen, dat de arbeidsongeschikten een gelijke kans moeten krijgen als de mensen, die zich voor 100% kunnen inzetten. Gehandicapten die in staat zijn om te werken, moeten een gepaste baan krijgen. Door te investeren in gepaste banen voor gedeeltelijke arbeidsongeschikten, kunnen we hen ook gelijke kansen bieden.
 
 
Solidariteit
 
Iedereen die een inkomen heeft, betaalt premies voor de volksverzekeringen. Wij vinden het begrip ‘solidariteit’ daarom ook zeer belangrijk. Wij vinden niet dat de AOW-leeftijd verder omhoog moet, want dit kan leiden tot veel negativiteit. Mensen die juist door willen werken, moet ook de gelegenheid krijgen om dit te doen.
 
We zijn voor een inkomensafhankelijke kinderbijslag. Ouders met een hoog inkomen moeten eigenlijk een lager kinderbijslag ontvangen dan armere mensen. De armere mensen moeten meer geld kunnen krijgen om hun kinderen te kunnen verzorgen en om ze een goed leven te bieden. Dit kunnen we doen door de inkomens in schijven in te delen. Hoe hoger je inkomen, hoe minder kinderbijslag je ontvangt.
 
 
Sociale voorzieningen
 
Naast de sociale verzekeringen heb je ook de sociale voorzieningen. De sociale voorzieningen zijn bestemd voor de mensen die geen aanspraak kunnen maken op een sociale verzekering. Bij de sociale voorzieningen worden er geen premies betaald net als bij de sociale verzekeringen, maar wordt het betaald uit de belastinginkomsten. Ook moeten we hierbij mensen gaan stimuleren om opzoek te gaan naar banen, zodat de inkomsten voor iets anders gebruikt kunnen worden bijvoorbeeld voor bij de gezondheidszorg.

 

Er wordt verwacht dat mensen ouder dan 21 jaar zichzelf zelfstandig in zijn/haar eigen belang kan voorzien. Degenen wie dit niet lukt, kunnen extra ondersteuning krijgen bij het vinden van werk en in tussentijd van een bijstandsuitkering worden voorzien. Er moeten strengere controles komen bij mensen die gebruik maken van een bijstandsuitkering. Mensen kunnen de hoogte van hun eigen vermogen geheimhouden, zodat het lijkt alsof ze helemaal geen geld hebben. Hierdoor kunnen ze dus profiteren van een bijstandsuitkering. Dus controle op het eigen vermogen van een persoon vinden we uitermate belangrijk.
 
We vinden dat degenen die niet actief opzoek zijn naar een baan, zich ook geen bijstand of andere uitkering kunnen veroorloven. Wij rekenen dus op eigen inzet van de burgers. De verzorgingsstaat in Nederland dient dan ook als sociaal vangnet, geen hangmat!