Onderwijs
De jeugd is onze toekomst. Daarom is goed onderwijs in Nederland van zeer groot belang. Niet alleen voor zelfontplooiing, maar ook voor een sterke kenniseconomie. Wij streven met Libertas naar vrijheid. Vrijheid voor iedereen: jong of oud, arm of rijk en welk afkomst dan ook. Hetzelfde geldt natuurlijk voor scholieren en studenten.
Onderwijs voor iedereen toegankelijk: Studenten-OV & Basisbeurs
Elk kind heeft recht op onderwijs, recht op zelfontplooiing en recht op persoonlijke groei. Onderwijs moet dan ook voor iedereen toegankelijk zijn. Dit betekent dat onderwijs voor iedereen betaalbaar moet zijn. De regering wil de basisbeurs afschaffen en het leenstelsel invoeren vanaf september 2015. Daarbij zal ook de OV-studentenkaart worden afgeschaft. Deze maatregelen en bezuinigingen zorgen er echter voor dat studeren alleen mogelijk zal zijn voor de rijkeren in onze samenleving. Daarbij geeft 15 procent van de studenten op de universiteit aan niet te gaan studeren als ze hun studiefinanciering hadden moeten lenen en geen studenten-OV hadden gehad. 21 procent van de hbo studenten denkt hier hetzelfde over.
Libertas wil dit plan dus absoluut niet uitvoeren. Onderwijs moet toegankelijk blijven voor iedereen, arm of rijk. Hierom moet de basisbeurs blijven bestaan, zodat we jongeren blijven stimuleren verder te gaan leren. De stimulans en zelfdiscipline zal verdwijnen zodra deze voorzieningen verdwijnen.
Verder is Libertas van mening dat de studenten-OV moet blijven bestaan. Jaarlijks moeten studerende jongeren al een ongekend groot bedrag uitgeven aan slechts de reiskosten. Hierom moeten wij deze kosten blijven financieren. Toch begrijpen we dat er tegelijkertijd een hoop bezuinigd zal moeten worden. Daarom moet de studenten-OV slechts de traject van school naar huis (en andersom) vergoeden.
Passend onderwijs
Libertas wil onderwijs toegankelijk maken voor iedereen. Dit geldt ook voor kinderen met een handicap, gedragsstoornis of autisme. Deze kinderen mogen niet thuiszitten met het gevoel dat ze er niet bij horen of dat er geen plek meer voor ze is. Speciaal onderwijs staat tegenwoordig namelijk al erg onder druk.
Er is jaarlijks al een zeer grote instroom van kinderen met beperkingen. Passend onderwijs is de perfecte oplossing voor vermindering van deze druk. Op deze manier wordt de kwaliteit van speciaal onderwijs ook gewaarborgd.
Hierom is het doorvoeren van passend onderwijs in Nederland een zeer goed idee. Zo kijken scholen naar wat een leerling wél kan en dan het liefst in regulier onderwijs natuurlijk. Ook heeft passend onderwijs een heleboel voordelen. De sociale vaardigheden en contacten worden bevorderd.
Goede sociale contacten zijn namelijk een protectieve factor voor een beperkt kind. Dit zal bij kinderen met een handicap of stoornis lijden tot een beter zelfbeeld, betere taalontwikkeling en minder isolatie. Daarnaast blijft speciaal onderwijs natuurlijk gewoon bestaan voor leerlingen die het echt nodig hebben.
Onderwijskwaliteit: voldoende goede leraren
Onze jongeren hebben natuurlijk niet slechts recht op gewoon onderwijs. Libertas legt de nadruk op goed onderwijs. Goede leraren maken goed onderwijs! Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 8 onderwijzers op de basisschool onder de maat presteert. Op de middelbaar onderwijs is dit zelfs 1 op de 5. Daarom moeten de lerarenopleiding worden verbeterd. Het niveau moet dringend omhoog. Ook moet er door leraren, vooral in het middelbaar onderwijs, in enige mate doen aan bijscholing, nascholing en cursussen. Onze jongeren verdienen namelijk een zo goed mogelijke leraar voor de klas! Ook moet het aantal onbevoegde leraren voor de klas worden teruggedrongen.
Meer aandacht voor talent
Iedere leerling heeft talent. Libertas is dan ook van mening dat voor elke leerling voldoende aandacht moet zijn. Onze oplossing: kleinere klassen, maar meer leraren. De klasgrootte vormt tegenwoordig een grote barrière voor goed onderwijs. Dit zorgt niet alleen voor meer werkgelegenheid, maar ook voor betere resultaten en bevordering en stimulering van talent. Daarbij zorgen kleinere klassen ook voor minder werkdruk voor de leraren en is er meer aandacht voor de individuele ontwikkeling van de leerlingen. Speciaal talent verdient natuurlijk speciale aandacht. Zo moeten we onderwijs voor hoogbegaafden serieus nemen en tweetalig en internationaal onderwijs bevorderen.
Doorstroming
Er is een groot deel van de scholieren in Nederland die de capaciteiten en inzet hebben om te studeren op een hoger niveau. Doorstroming moet voor deze leerlingen een stuk makkelijker worden. Jongeren moeten meer mogelijkheden hebben zichzelf te ontwikkelen. Door de doorstroming te bevorderen, zorgen we voor meer stimulans bij de leerlingen. Op die manier zal het aandeel hoogopgeleiden in Nederland een stuk groter worden. Dit zal weer leiden tot bevordering van onze kenniseconomie! Op die manier kan Nederland in de toekomst zeker behoren tot één van de vijf grootste kenniseconomieën ter wereld.