Economie & financiën

 
Economische crisis
 
In de jaren vóór 2008 was er in Nederland sprake van een hoogconjunctuur. Dit is een periode waarbij veel economische activiteit plaatsvindt en de werkloosheid relatief laag is. Maar rond 2008 veranderde de conjunctuur van Nederland in een laagconjunctuur, waarbij er dus sprake was van het tegenovergestelde. Dit blijkt ook uit de volgende grafiek:
 

 

 

Economische crisis kan leiden tot sociale zorgen. Doordat mensen hun baan verliezen, krijgen ze geen of minder inkomen binnen. Ze kunnen zich niet meer voorzien van de benodigde behoeftes. Hierdoor zijn ze eerder geneigd om te gaan stelen, dus is er sprake van toenemende criminaliteit. Ook willen ze allerlei belastingen gaan ontduiken en zie je ook, dat men gaat zwartwerken. Dit is juist wat we moeten voorkomen.
 
We moeten ervoor zorgen dat de mensen niet langdurig zonder een baan komen te zitten. Langdurige werkloosheid verkleint je kans om aan een baan te komen en dit willen we zeker niet! We moeten de mensen gaan stimuleren om actief te gaan solliciteren. De overheid moet een bijdrage leveren om de werkgelegenheid te stimuleren. Er moet geïnvesteerd worden in banen, die ook iets voor de toekomst kunnen bieden. Denk maar aan duurzaam investeren, dat voor grote projecten zorgt en een bijdrage aan de natuur levert. De grote projecten maken weer ruimte voor banen.
 
De banken zijn de oorzaak van de economische crisis, doordat ze onverantwoorde risico’s namen. Er moeten maatregelen worden genomen en regels moeten fors aangescherpt worden om een volgende economische crisis te voorkomen. Er moet meer toezicht komen op de financiële sector. Nu moeten we het vertrouwen weer terug kunnen winnen van de burgers, die denken dat zij nu opdraaien voor de gevolgen van de economische crisis!
 
 
Uitkeringen en fraude

 

In Nederland is er sprake van een verzorgingsstaat. Dat wil dus zeggen, dat de overheid zich actief bemoeit met de welvaart en het welzijn van haar burgers. Nu is er in Nederland sprake van een relatief hoge werkloosheid, waarbij de mensen veel gebruik maken van een WW-uitkering. Er moet steeds meer geld in de pot komen om ervoor te zorgen, dat de mensen aan een uitkering komen. Dit is niet alleen het geval bij de WW-uitkeringen, maar ook bij de overige sociale uitkeringen. De betaalde premies komen terecht bij de Belastingdienst, die dit weer doorsluist naar de uitkeringsgerechtigden. Dat wil dus zeggen, dat de belastingbetaler een bijdrage levert aan het helpen van de zwakkeren in de samenleving >solidariteitsbeginsel.
 
Er zijn mensen, die hiervan misbruik maken en dit moeten we vermijden! We moeten maatregelen gaan treffen voor de mensen, die wel kunnen werken, maar toch zitten te genieten van een uitkering. Dit kunnen we doen door bijv. strengere controles uit te voeren of zelfs eventuele huisbezoeken. Verder moeten er strengere voorwaardes komen, waaronder men zo'n dergelijke uitkering kan krijgen.
 
Ook bij bedrijven moeten er strengere controles komen, omdat daar ook sprake kan zijn van fraude. Er moet een flinke boete worden opgelegd op de fraudeurs. Fraude moet makkelijker gemeld kunnen worden door anderen, door bijv. online fraude meldingen te doen of door telefonisch contact op te nemen. Het is tevens het geld van de belastingbetalers, waarmee gefraudeerd wordt!
 
Financiële fraude moet dus worden aangepakt om het vertrouwen in de markt te herstellen!
 
In de volgende grafiek zie je, dat er een toename van de werkloosheid rond de periode van 2008 was en dus tegelijkertijd dus een toename van de WW-uitkeringen.
 
 
Belastinginkomsten
 
Om geld in de pot te krijgen, worden de burgers met allerlei belastingen opgezadeld. Zo werd de btw verhoogd en er moeten accijnzen betaald worden op goederen, waarvan de overheid het gebruik van wil afremmen. Mensen grijpen de kans om goederen in landen met een normaal tarief te kopen. Dit heeft juist nadelige gevolgen voor de Nederlandse economie. De bestedingen in Nederland nemen af, waardoor ook weer de productie en werkgelegenheid in Nederland afnemen. Dit zorgt op zijn beurt weer, dat de belastinginkomsten van de Nederlandse overheid daalt. We moeten er dus voor zorgen dat de belastingtarieven in Nederland niet verder verhoogd worden. We moeten aantrekkelijke omstandigheden voor de consumenten in Nederland creëren, om de Nederlandse economie te bevorderen.
 
Stimuleer werkgelegenheid in plaats van belastingen te verhogen!
 
Vergrijzing
In Nederland is er sprake van vergrijzing. De bevolkingssamenstelling verandert, waarbij het aantal ouderen flink toeneemt ten opzichte van het aantal jongeren. De ouderen hebben dus recht op een AOW-uitkering. De AOW-uitkering van de ouderen wordt gefinancierd door het omslagstelsel, waarbij de lasten voor de actieve beroepsbevolking stijgen. Het aantal uitkeringen neemt toe ten opzichte van het aantal jongeren. Hierdoor ontstaan er sociale problemen.
 
Wij vinden, dat het verhogen van de AOW-leeftijd niet eerlijk is tegenover de ouderen, die al vele jaren gewerkt hebben en hun rust nu verdienen. Ook gezondheidsproblemen komen er bij ouderen vaker voor, waardoor ze zich niet volledig kunnen wijden aan hun baan.
 
Een oplossing wellicht is de groep van het aantal actieven te verhogen, maar helaas hebben wij dit niet in de hand. Wel kunnen we bijdragen om eventuele werkelozen te stimuleren tot het zoeken van een baan en de werkgelegenheid in het land te stimuleren, waardoor de beroepsbevolking toeneemt. Met grootschalige projecten kunnen we vele werkelozen aan een baan helpen.

 

Staatsschuld

De staatsschuld is het bedrag, dat de rijksoverheid in totaal heeft geleend. De overheid moet geld lenen als er sprake is van een tekort. De afgelopen jaren heeft het Rijk veel meer geld uitgegeven dan er binnenkwam en dit leidde tot een verhoging van de staatsschuld.
 
De staatsschuld kan verminderd worden door de belastingen te verhogen of de uitgaven te verminderen. We moeten nu al ervoor zorgen dat de schulden enigszins afgelost worden en dat we de volgende generaties niet opzadelen met deze schulden.
 
Volgens ons is het verminderen van de uitgaven geen goede oplossing. Zo wordt er dus bezuinigd op bijv. cultuur, onderwijs, gezondheidszorg, defensie enz. Het bezuinigen op cultuur leidt tot negativiteit in het land. Cultuur zorgt voor een aantrekkelijke vestigingsklimaat voor bedrijven, maar het trekt ook allerlei toeristen aan, wat weer een bijdrage levert aan de inkomsten van het land. Door hierop te bezuinigen verliezen enorm veel mensen hun baan.
 
Het bezuinigen op onderwijs leidt ook tot veel ophef. Er zijn misschien zelfs mensen die niet naar school kunnen gaan. Zo ontstaat er weer een groep ongeschoolde mensen en komen ze moeilijker aan een baan >werkeloosheid. Het bezuinigen in de gezondheidssector, leidt ook tot het verliezen van de banen en zorgt voor een achteruitgang van de kwaliteit. Het bezuinigen op defensie geeft de burgers het gevoel, dat ze minder beschermd worden. Ze voelen zich dan niet echt veilig meer en onze taak is juist om de burgers een gevoel van veiligheid te bieden!
 
Het verhogen van de belastingen is ook een optie, maar dit heeft wel negatieve gevolgen. Mensen moeten nu veel meer geld gaan inleveren en misschien hebben ze dit juist heel hard nodig. Door de belastingen te verminderen houden de burgers meer geld over, die ze aan allerlei andere dingen kunnen besteden (groei van de vraag).
 
We moeten ervoor zorgen dat de inkomsten en uitgaven van de overheid in evenwicht zijn. Er moeten niet al te hoge lasten op de burgers worden gelegd.
 
Verder ondersteunen we ook het draagkrachtbeginsel. De sterkste schouders dragen hierbij de zwaarste lasten. Dat wil dus zeggen, dat mensen met een hoger inkomen veel meer betalen in vergelijking met mensen die een lager inkomen hebben. Hierbij komt het begrip solidariteit naar voren. Degenen die het meest profiteerden in de aanloop naar de crisis gaan nu betalen voor hen die juist slachtoffers zijn geworden van de economische crisis. We vinden dat er meer moet worden gedaan aan de wederopbouw van Nederland!
 
Duurzaamheid
 
We streven naar een duurzame wereld. Dit doen we, zodat we de volgende generaties niet in gevaar brengen. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van natuurlijke hulpbronnen. Zoals het er nu aan toe gaat in de wereld, ziet het ernaar uit, dat de grondstoffen zullen opraken. Wij willen dit absoluut niet!
 
Het winnen van de hulpbronnen heeft schadelijke gevolgen voor het milieu. Zo kunnen er bijvoorbeeld sneller aardbevingen ontstaan. Denk maar aan het geval in Groningen.
 
Het zorgen voor een duurzame wereld berust op 3 pijlers:
 Sociale ontwikkeling
 Bescherming van het milieu
 Economische groei
 
We moeten er ook voor zorgen dat consumenten duurzamer gaan consumeren. Dit doen we door bijvoorbeeld fair trade producten aantrekkelijker te maken voor de consumenten. De producten worden verkocht voor een prijs, dat gelijk is aan de werkelijke productiekosten. Consumenten moeten vaker producten kopen, die een keurmerk bevatten, waardoor er dus milieuvriendelijkere producten gekocht worden.
 
Verder vinden we het een goed idee, dat er subsidies gegeven wordt aan degenen die zonnepanelen plaatsen en daar gebruik van maken. Misschien valt er op korte termijn niet zo veel winst te behalen, maar op lange termijn kan dit zeker wel!
 
Ook door meer containers te gaan plaatsen in wijken doen we aan duurzaamheid. Zo kunnen de burgers hun afval makkelijker scheiden en voorkomt het dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Ook door vaker je fiets te pakken, help je een handje aan het milieu.

 

Door onze inwoners te stimuleren en ze ervan te overtuigen, dat hun bijdrage zeker een groot impact heeft op het milieu, kunnen we zorgen voor een duurzame wereld!

 

 


Maak een gratis website Webnode