Cultuur, immigratie en integratie
Vooral in de Randstad is er sprake van culturele scheidingen. Naast de groep mensen, die al goed zijn geïntegreerd is er nog een te grote groep dat achterblijft. Alleen in Den Haag zijn er al meer dan 300.000 mensen, die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen om actief te kunnen deelnemen aan de samenleving. Iedereen heeft recht op een gelijke kans in de samenleving. Om deze plaats te kunnen verdienen moet er meer geïnvesteerd worden in opleiding, werk en huisvesting. Ook is een goede opvoeding, goede educatie en een ontwikkeling van waarden en normen erg belangrijk en bepalend voor waar je uiteindelijk terechtkomt.
Migratiebeleid
Nederland kent een strenge migratiebeleid. Alle verzoeken om het land binnen te komen worden zorgvuldig afgewogen. Indien je het land wordt ingelaten en je van plan bent lang in Nederland te verblijven, moet je je laten inburgeren. De voorwaarden zijn de Nederlandse taal beheersen en op de hoogte van de Nederlandse samenleving te zijn.
De wachttijd van de antwoord op deze verzoeken duren immigranten meestal veel te lang. Dit moet verbeterd worden.
Er is veel immigratie naar Nederland, vanwege economische redenen. Nederland stond dan ook lang bekend als de land, waar je als immigrant de kans kreeg om een goede leven op te bouwen. Nederland raakt steeds meer dichtbevolkt. Daarom wilt Libertas dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst streng blijft en niet zomaar iedereen het land inlaat. Migranten moeten strenger worden gecontroleerd op wat ze in het land komen doen.
Vluchtelingen
Naast immigranten die naar Nederland komen voor economische redenen of om te studeren, zijn er jaarlijks ook veel meldingen van asielzoekers. In 1951 werd een internationaal verdrag van Genève afgesloten, waarin precies staat wanneer iemand een vluchteling is. Als iemand een vluchteling is moet er asiel verleend worden. Ook heeft hij/zij bepaalde rechten, die precies staan in het verdrag.
Libertas wil extra aandacht voor vluchtelingen, zodat ze goed worden opgevangen. Indien er sprake is van grote stroming vluchtelingen kan Nederland afspraken maken met andere EU-landen, waardoor vluchtelingen in een ander land worden opgevangen.
De inburgering
Het is erg belangrijk, dat migranten de Nederlandse taal zo snel mogelijk beheersen en zich inburgeren. Ze moeten deze achterstanden zo snel mogelijk inlopen, zodat ze kunnen deelnemen aan de samenleving. Om voor de inburgeringstest te kunnen slagen, moeten ze goede inburgeringscursussen aangeboden krijgen.
Het ligt deels in ons handen, hoe deze mensen de inburgeringstest maken. Deze cursussen moeten gericht zijn op de praktische levensstijl in onze maatschappij. Ook de niveau van de inburgeringstest moet niet te hoog worden ingesteld, zoals voorheen. Het moet wel haalbaar zijn voor migranten om voor de test te slagen.
Ook moet er een programma komen, waar meer aandacht wordt gegeven aan mensen die nog een inburgeringsachterstand of taalproblemen hebben. Libertas wil vooral meer investeren in taalcursussen, zodat migranten, die lang in Nederland verblijven niet gelijk beginnen met een achterstand. Taalachterstand is voor deze groep een grote belemmering. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk communiceren met de buren, verhuurders en verzekeraars. Ook hebben ze een tekort aan sociale contacten.
Daarnaast is het dan ook erg lastig om aan een baan te komen en zo deel te nemen aan de samenleving. Door verbetering van de taal hebben ze een gelijke kans in de samenleving, waardoor ze hun leven kunnen opbouwen in Nederland en niet gelijk in de uitkering terechtkomen. Daarom willen we een beperkt aantal lessen van de taalcursus zelfs gratis maken, voor mensen die hier behoefte aan hebben. De rest van de lessen moeten wel gewoon betaald worden. Zo hopen we de mensen te motiveren om aandacht te besteden aan de Nederlandse taal.
Cultuur en samenleven
In de Randstad zijn veel allochtonen gemeenschappen. Ook zijn er vele cultuurverschillen, die leiden tot botsingen tussen bevolkingsgroepen. Het is erg belangrijk, dat deze gemeenschappen goed kunnen integreren in de samenleving. Daarom moet hier meer aandacht aan worden besteedt. Een mogelijke oplossing is een herindeling van wijken. Dit kunnen we bereiken door woonomstandigheden te verbeteren, waardoor er niet alleen zogenoemde allochtonenwijken ontstaan. Ook kunnen enkele koop en huurprijzen opnieuw vastgesteld worden, waardoor het ook voor allochtonen makkelijker kan worden huizen te kopen en te huren. Op deze manier zorg je er ook voor dat mensen de andere culturen leren kennen en de verschillen gaan accepteren. Dit verbeterd de omgang tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
Daarnaast is de verdeling van allochtonen in de Randstad niet gelijk. Alle allochtonen wonen samen in een aantal wijken. In wijken met wat duurdere huizen wonen vooral Nederlanders. Hierdoor ontstaat een duidelijke scheiding tussen allochtonen en autochtonen en tussen de dominante cultuur en de subculturen. Veel immigranten houden hun eigen cultuur gewoon aan na het verhuizen naar Nederland. Hierdoor blijven veel verschillen aanwezig. Als de meeste allochtonengemeenschappen geconcentreerd leven in een wijk met goedkope woningen, naast de Nederlanders die in de wijken wonen met dure woningen, ontstaan er achterstandswijken. Er is dan een verzameling mensen, die achterstand lopen op de Nederlanders en hebben daardoor geen gelijke kansen in de samenleving. In ernstige gevallen gaat de wijk steeds meer richting een probleemwijk , waar criminaliteit zal ontstaan.
Om dit te voorkomen moeten we het samenleven van Nederlanders en allochtonen stimuleren. Op deze manier kunnen grote cultuurscheidingen worden verminderd. Het is erg belangrijk dat de Nederlanders en allochtonen met elkaar in contact komen en niet langs elkaar heen leven. Ook kan zo de angst bij Nederlanders voor bijvoorbeeld Marokkanen, Turken en Antillianen worden verminderd.
Ook moet er meer aandacht komen voor de 'thuiszitouders', die wel kunnen werken in plaats van te leven van de uitkering. Daarnaast willen we voorkomen, dat sommigen door hun partner gedwongen worden om thuis te zitten en niet mogen werken, terwijl ze dit wel willen.
Samenwerking
In de wijken, waar veel allochtonen wonen, komen wel eens slecht presterende scholen voor. Het is de bedoeling, dat deze scholen extra worden ondersteund om de resultaten te verbeteren. Anders verkleint dit de gelijke kansen van deze leerlingen al zo vroeg, aangezien ze ook niet veel van de Nederlandse cultuur thuis meekrijgen. Ook moet in deze wijken de sportmogelijkheden voor de jongeren worden vergroot, zodat kinderen goed met andere culturen in contact komen en de mogelijkheid krijgen te integreren, wat voor hen belangrijk en nodig zal zijn in de toekomst. Denk er maar bijv. aan, als zij later een baan krijgen. Het is van groot belang, dat de personen in staat zijn zich te kunnen aanpassen aan hun omgeving en de mensen rondom. Wij zetten ons dus in voor betere gelegenheden voor allochtonen om te kunnen inburgeren.
Segregatie
Tegenwoordig is discriminatie nog steeds een probleem dat veel voorkomt. Ook bij sollicitaties worden mensen afgekeurd op achtergrond en etniciteit. Libertas vindt, dat hier geen onderscheid in mag worden gemaakt. We willen het Bureau Discriminatiezaken extra inzetten om met mensen te praten, die anderen als minderwaardig zien vanwege de afkomst, religie, handicap, geslacht of seksuele voorkeur. Vrouwen mogen niet meer afgekeurd worden vanwege het dragen van een hoofddoek.
Er moet voortaan een geldige en rechtvaardige reden aan vooraf gaan, waarom desbetreffende niet wordt aangenomen. Nederland kent vrijheid van godsdienst. Hoe kan dan een grote groep niet in staat zijn zich, qua godsdienst, vrij te uiten en daarvoor afgewezen of zelfs gestraft wordt. Libertas wilt zich inzetten voor deze mensen en willen discriminatie tegengaan.